onsdag 1 oktober 2014

Mot sub 3 timmar på marathon Vecka #4

Ibland finns inte riktigt tiden till träning eller rättare sagt prioritering till träning. Vecka #4 i resan mot sub-3 på marathon var den tuffaste att klara av rent planeringsmässigt för att få in tillräckligt med träningspass. Detta p.g.a. att två nätter spenderades i Stockholm med sena arbetskvällar och en efterföljande höst-kickoff i Malta som inte direkt främjade träning. I vilket fall inte för de (läs jag) som faller för livets goda med middagar, vin och kanske även en och annan öl därtill.

OK, träningen blev lite lidande förra veckan men det var inte helt fel att få lite sol heller. På bilden Blue lagoon i Malta som besöktes under lördagen

Som veckans höjdpunkt får förstås Malta räknas in som det roligaste, fast just det... Där tränades det ingenting.
I Stockholm blev det en lång löptur med kollegan Mattias där vi pressade varandra ganska hårt i området kring Hagaparken, Ulriksdals slott samt Edsviken. Riktigt roligt.

Jannes intervallpass planerades in även denna vecka. Här märktes hur mycket det betyder med att vara fler som tränar tillsammans, speciellt vid intervallpass. Förra veckan sporrade jag och Daniel varandra att köra 15 * 800 meters intervaller med en minuts vila i ett jämnt 3:40 tempo. Denna vecka när samma pass kördes ensam landade tempot på 4 minuter/km vilket i och för sig inte är dåligt men den lilla extra pushen saknades. Som straff för den lättjan gav jag mig en extra 800 meters intervall och hamnade istället på 16*800 meter.

Kommande veckas träningsplanering

Den kommande veckan ser däremot ut att vara lättare att planera och innehåller 2 tävlingar. Terrängserien 5 km i Valbo samt långa terräng DM 12 km i Hofors. har även planerat in två simpass för att hålla igång simningen och även få en alternativ skonsam träningsform.

Tabellen nedan visar kommande veckas planering

DagPlanerad Träning
TisdagTerrängserien Valbo
OnsdagB-fit en form av Crossfit med triathlonklubben. Stenhård allsidig och rolig träning ledd av Maarit.
torsdagIntervaller 15*800 alternativt 15 kilometer med fartlek
torsdagMorgonsimning på fjärran. Ska försöka ha kraft till några tröskelpass, brukar dock var svårövertalad på morgnarna
fredagVila Ev. intervallpass
lördagLånga terräng DM i Hofors
söndagLångpass 25 kilometer
söndagSimteknikträning på fjärran 
måndag8km fartlek

8 (Ev 9) pass varav 5 löppass. Ska bli intressant att se om jag lyckas få ihop denna vecka

Även om förra veckan innehöll en del för träningen "störande" aktiviteter blev några träningspass utförda. När jag ser tillbaka på planeringen var det egentligen enbart det inplanerade passet i Malta som ströks. Jag ger mig själv VG för det och är glad åt den goda maten och en del öl och vin som fick utrymme istället för träning under helgen:-)

Träningsdagbok vecka #4

Nedan träningsaktiviteterna från förra veckan:

DatumTräningsformTidSträckaKommentar
2014-09-23Löpning01:25:0616.46 kmLöpning i Ulriksdal slott och Hagaparken. Några backintervaller annars bra tempo i snitt 4:30
2014-09-24Löpning - Intervall01:10:4414.05 kmIntervaller 15*800 meter på Gunder Hägg. Jannes specialintervaller men den här gången körde jag passet ensam. Lite långsammare än passet förra veckan mycket beroende på att jag var ensam samt att söndagens ultra satt kvar i benen.
2014-09-24Löpning - Uppvärmning00:20:00
Upp & nedjogg
2014-09-25Simning - Crawl00:45:00
Morgonsim på fjärran. Ganska omotiverad och simmade lite slött i 25 minuter innan kroppen vaknade.
2014-09-28Simning - Crawl01:00:00
Simteknikträning med GTK
2014-09-29Löpning - Löpskolning01:00:00
Löpteknikträning med GTK. Dom här löpteknikpassen känns väldigt nyttiga. Synd att man inte haft mer fokus på detta tidigare.
6 pass
05:40:5030.51 km

Skönt ändå att ytterligare en vecka förflutet och trots allt ändå med hyfsad träningsmängd. Planeringen de kommande veckorna ska jag börja lägga in fler längre pass med fartlek och även mitt planerade marathontempo i åtminstone två mil.

Fick ett tips av en träningskompis idag som sa att ett lätt sätt att bli snabbare är att göra 100 tålyft om dagen. Borde inte vara så svårt då det tar ungefär lika lång tid som att borsta tänderna. Gäller bara att komma ihåg att göra det.

Nåväl, dagarna rusar, bara att ge sig ut i spåret. På återseende.

Från balkongen såg man åtminstone andra som tränar. Hoppas det smittar :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar