måndag 16 februari 2015

Den fete motionären...

Det här är ingen förmaning om kosthållning, träning och balans i livet. Det är heller inget pekfinger till överviktiga och notoriska jojo-bantare. Det här är helt enkelt en reflektion på sådant man kan beskåda på marathontävlingar, träningslokalen eller varför inte när man nöter mil på cykel efter landsvägen.  Fenomenet finns överallt! Ni känner säkert igen vad jag talar om; Just det, Träningskompisen som laddar med ett helt laboratorium i bältet innan hen ger sig ut på en träningsrunda. Är det så att ni mot förmodan inte har en aning om vem jag talar om kanske det är just dig den här betraktelsen gäller.

För hur mycket träningstrenden växer så verkar det framförallt vara i våra sportbutiker som den största tillväxten ligger. Då tänker jag framförallt  på avdelningen för diverse pulver, tillskott, energy maximizers och övrigt skräp som i vissa fall kan vara bra för elitmotionären men där det oftast står vanliga motionärer och packar varukorgen full. För är det någonting vi motionärer gillar så är det genvägar. Vi vet förstås innerst inne att det är skitsnack men man vet ju aldrig riktigt säkert. Förresten var det inte någon i grannstaden som vann på Lotto också. Turen står den djärve bi...

”Ät i samband med träning” , ”Ät för att bygga muskler och styrka”. Så lyder budskapen i butikerna, reklamen som vi matas med samt på förpackningarna som kapslar dessa fettskapare och göder placebodrömmarna.

VEM är det som säger SÅ? Vem ger rekommendationen?

Jag har aldrig hört någon kostspecialist säga att du behöver nog knäcka en eller två energibars efter att du tagit bilen till joggingrundan eller varit på Friskis & Svettis.... Möjligen kanske du kan få höra att du ska trycka i dig energitillskott under ett marathon och glöm förresten inte vätskan vid det tillfället.

Nä nu tror jag det är dags att säga stopp!
Om inte vi motionärer säger stopp så är det inte bara butikerna som växer utan även avdelningarna i butikerna som säljer XXL kommer att ta en avsevärt större plats inom en snar framtid.

Motion blir helt enkelt vår nya folksjukdom

Något du kan tänka på när du tittar på nästa marathonlopp eller cykeltävling är att desto längre bak i ledet du står desto mer beväpnade med socker och Gels är deltagarna.

Hur kan det vara så? hur kan det vara så att de snabba vältränade inte alls har köpt argumentet att du behöver en gel per 30 minuter för att ta dig genomloppet? Borde inte detta faktum vara en signal
för alla andra att själv försöka minska beroendet av Gels?

Ibland tror jag världen blivit galen; Under tiden mina egna barn tränade friidrott så kunde man se en del föräldrar vid mål efter ett 60 meters lopp jaga sina barn med en klarblått lysande Powerade (liknande de behållare med radioaktiv vätska som Homer Simpsons bär omkring) som de tryckte in i munnen på deras stackars barn. Efter 60 meter!!
Barnen i 10-årsåldern hade säkert kunnat springa 5 varv runt banan utan nån jäkla sportdryck bara de fick ha roligt, men den glädjen har vi förstås inte tid med. Inte nog med att vi tror på reklamen och energitillskottsmyten, vi planterar den även vidare i våra barn också.

Kost och energtillskott ger sämre motionärer = SANT!
Så vilka belägg har då jag som professionell proffstyckare att uttala mig i en sån här fråga? Sanningen att säga så har jag egentligen ingen som helst kunskap men inte stoppar det mig från att rekommendera dig som läsare att betänka hur du sköter kosten medans du motionerar. Läkare och läkemedelsindustrin har ju rätt att rekommendera glukogenkost till diabetiker och överviktiga. Socialstyrelsens rekommendationer verkar antingen vara helt tagna ur luften eller komma direkt från industriintressen som bröd och mejeribranschen.
Med den enkla logiken försvarar jag korrektheten i mina åsikter men för att vara lite ödmjuk kan du läsa det här inlägget som en betraktelse och utefter det göra egna efterforskningar.
Men krasst gör min enkla träningskostlogik dig till en betydligt bättre motionär än om du följer vilken som helst av sportdrycksexperterna från Redbull, PowerBar, Enervit, Powerrade och liknande.

Stöd och Tumregler för dig som tränar:

 • Om du inte extremidrottar så är det heller inte sannolikt att du behöver protein och näringstillskott utöver normal kost.
  • Finns inget bevisat att du måste äta direkt efter träningspasset för att bygga muskler. Lika bra att ha ätit bra innan så kroppen aldrig behöver ta av sina reserver och kanske ha ett ägg i kylskåpet när du är färdingtränad.
 • Ett träningspass som inte sker i de högsta pulszonerna och som inte överstiger20 kilometer eller två timmar bör klaras av utan GEL, Powerbars, Koffeindryck eller allt annat skräp som säljs på nätet och i butikerna.
  • Ät en banan före och efter träningen istället. Godare och nyttigare; Förresten köp en ekologisk banan. Det har du råd med nu när du aldrig mer ska köpa en protein eller energibar 
  • Ta med några dadlar i fickan ifall du inte fixar sträckan utan påfyllning
 • Du ska inte vänja kroppen med att äta GELS! Jag säger det igen: Du SKA inte vänja kroppen med GELS och sockerkickar! 
  • Okey; Du kanske får ett annat råd av Powerbar, eller energidryckstillverkaren men det kan också kan vara så att de har ytterligare ett syfte med sitt råd än att få dig till en bra löpare: -Jag skulle inte bli helt förvånad om de även vill sälja produkter.
 • Du behöver inga Proteinbars även om de framställs som ett nyttigt mellanmål för den som tränar. Proteinbars är SKIT och innehåller bara fett och socker saknar för dig viktiga näringsämnen. Finns mig veterligen inget undantag från den regeln.
  • Du får inte den vackra kroppen som kvinna på bilden har! Tränar du normalt med några pass i veckan går du istället upp i vikt om faller för vanan att äta mellanmålbars regelbundet
  • Kvinnan eller mannen på bilden är snygg och rik för att de inte äter skiten de gör reklam för.  Bra att komma ihåg.

Train low, race high

Träning får din kropp att må bra,
Tävling får ditt ego att må bra

Okey! När du tävlar kan du äta Gels, Cola, Redbull och sportdryck om du vill, men skilj på tävling och träning. Träning ska din kropp må bra av. Tävling ska ditt ego må bra av.
Din kropp behöver dock inte ligga i hårdträning för att klara att äta sötsaker och gels under ett marathonlopp. Vi klarar det intaget ändå, svårare är att vänja sig av med sockerintaget och få din kropp att klara timmar i löpspåret med hjälp av en balanserad kost och utan Gels.

Men du har säkert hört att man måste vänja magen med en viss dryck eller Gel annars klarar du aldrig en marathon eller något annat för den delen.

Jag vill hävda att du bör vänja kroppen med att inte behöva äta och dricka sportdryck. Du ska istället hjälpa kroppen att intte få vanan att bli serverad socker och därmed kommer du inte få problem med att du är ovan med att dricka sportdryck. De flesta intar helt enkelt för mycket sportdryck och gels under ett lopp. Balansera istället intaget. Med den strategin kommer du snart upptäcka att du slipper en orolig mage som tar bort löpglädjen p.g.a. din oro att inte kunna hålla tätt fram till nästa toalett.
Resan att vänja dig av med socker som löparkompis sker inte ögonblickligen (egen erfarenhet) men är klart värd att göra. Så tro lite lagom på sportdryckslöften och mellanmål för motionären för de budskapen har ett helt annat syfte än att göra dig friskare. Jag har en obehaglig känsla av att företagen bakom dessa produkter framförallt vill tjäna pengar.

Så:
 Var inte med och gör motion till en folksjukdom. Våra far och morföräldrar hade antagligen ett betydligt hårdare arbete än vår sammanlagda träning ger under en vecka. Detta utan vare sig  ha tillgång till Gels och mellanmåls Powerbars. De blev inte ens överviktiga fast de inte drack Light läsk eller margarin. Tänk på det!

Då var det sagt, kanske jag bara är en gammal besserwisser full av åsikter utan kunskap. Så kan det vara men i så fall skyller jag på Jesper Rönndahls roliga sommarprat om livet som besserwisser som inspirerat och försurat mig ytterligare ett steg. Lyssna gärna, här är länken: Jesper Rönndahls ursäkt och instruktion för besserwisser-beteende

Ska framtidens löpare se ut som en marinsoldat? Med
socker i bältet istället för ammunition blir de ungefär lika farligaInga kommentarer:

Skicka en kommentar