fredag 16 maj 2014

Cykling Franska Rivieran, Nice - Antibes - Cannes ToR

Salta, Sylta, Sura, Frysa, Skrapa is, Skotta snö och Dubbdäck.. Ibland undrar man; Varför vi egentligen bor i Sverige? Ett land där matkulturen är uppbyggd på att ingenting växer under större delen av året och vi som tränar får gömma oss i gym eller klä oss med lager på lager för att kunna utöva vår träning, Varför inte bo vid Medelhavet istället? Odla druvor, pressa vin, kasta lite nät i havet, få ansjovis och fina fiskar som man kan äta till salladen som går att odla året om. Såna tankar rörde sig i mitt huvud när min dotter Emelie och jag hyrde cyklar under familjens besök i Nice för att få en skön tur efter den Franska Rivieran.

Cykelturen följde Rivieran med stopp i Antibes för glass och därefter vidare mot Cannes


Fakta Cykeluthyrning 
Finns på ett antal ställen i Nice vi hyrde på http://www.elite-rentabike.com/index_en.html

Kostnad: 26-55Euro Tänk på att de reservar 45euro på ditt kort, kan bli en tunn plånbok om inte kortet har en liten buffert. För oss släppte inte reservationen på flera dagar
 Cykelturer: Vi körde från Nice till Cannes med glassstopp i Antibes vilket blev ca. 85km ToR. Det går också bra att cykla till Monaco från Nice, den turen är en lite mer kuperad cykeltur. Alternativt om ni vill plåga benen finns fina turer i bergen, Din cykeluthyrare har säkert kartor och kunskap.
När vi planerade vår tur stod valet mellan att ge oss upp bland bergen och få en riktig utmaning eller följa kusten mot Cannes som bjuder på en enkel cykling med några mindre backar och härliga vyer efter medelhavet. Vi behövde inte fundera allt för länge innan valet föll på kuststräckan.
Kuststräckan bjuder på bra cykelvägar även om man som svensk är lite ovan med att cykla på högt trafikerade vägar så känns cyklingen hela tiden tryggt. Mycket för att respekten mellan bilist och cyklist är väldigt bra, bilarna håller ut avståndet och kör säkert vilket gör cyklingen än mer trevlig.


Vi hade inte som mål att få ett kvalitetspass rent cykeltekniskt, här skulle det istället njutas av vyer och uppleva Rivieran från cykelsadeln vilket vi gjorde. Efter ca. 17km nådde vi Antibes där vi hoppade av cyklarna och promenerade genom staden och marknaden. Här tog vi också den första energipåfyllningen med glass i våffla. Mycket gott...

Vidare mot Cannes var det fortsatt lätt cykling med mindre backar som vi lätt slukade i det lite ökade tempot. Svårt att hålla igen när det går lätt och man har fulla magen med glass och sitter på sadeln i skönt Medelhavsklimat.

Väl framme i Cannes besöktes självklart filmfestivalområdet samt hamnen med alla gigantiska båtar. Eftersom vi var lite upp i varv bestämde vi oss för att  cykla upp mot berget som omger Cannes med mål att hitta en skön restaurang utanför värsta turistfällorna.


Vi hittade en enkel restaurang utan menyer och ingen som kunde Engelska, svårt läge! Fram till att en av stamgästerna; En åttioårig dam som var stort imponerad av Emelie tog tag i saken och talade om för retaurangägarinnan vad cyklister som vi verkligen behövde.
Ägarinnan tittade undrande på oss och verkade fråga om vi verkligen ville beställa de som damen sade... Javisst svarade jag, hur fel kan det bli? Därefter bänkade vi oss i solen för att vila benen och vänta på en härlig Fransk lunch.
15minuter senare kommer ägarinnan med kocken som bar på en omelett som verkade gjord på 15-20ägg med massor av ost samt dryga kilot med Pommes Frites och en stolt äldre dam bakom som tittade på förnöjt. Hoppsan!! Lite oväntat aningen för stor portion för två personer men lagomt för ett sällskap om 5personer. Men vad gör man, vi tackade tog emot och började äta och visst hade damen rätt omeletten blev slut men pommesen den fick vi ge upp med.

Nåväl vi ska inte klaga och maten tog oss lätt tillbaka till Nice.

Så härligt det kan bli när man inte förstår varandra :-)MEGAlunch serveras i Cannes

Emelie fotograferar vid stoppet i AntibesInga kommentarer:

Skicka en kommentar