fredag 17 oktober 2014

Självklart är det så! Löparen står alltid i centrum, Eureka moment...

Plötsligt står det klart för mig, plötsligt faller bitarna på plats och jag förstår vilken viktig samhällsfunktion vi löpare spelar i samhället både för dig som individ  likväl som för att "förbättra" stadsbilden världen över.

Jag sitter på en uteservering tillsammans med min fru under en strålande sol längs efter en större gågata i Alicante och tittar på alla löpare som springer förbi. En del blixtsnabba en del lite långsammare. Några är säkert nybörjare och vissa har sprungit en livstid. Stilarna är många men gemensamt är att de alla förgyller stadsbilden genom att finnas just där och göra precis vad som får dem att må bra.

En löpare som passerar och som vi betraktar sippande på en öl
Okey nu springer jag inte själv, i alla fall inte just nu. Idag är jag bara en betraktare sippande på en öl och min fru på ett glas Rosé. Framför oss löper ett pärlband av löpare och löpstilar medans vi pratar om våra egna mål och träningsplaner.

Emellanåt kläms en kommentar;
- Kolla vad snabbt hen springer
- Vad lätt det ser ut! 
- Kolla där! Det ser lite tyngre ut... 
Och så fortsätter samtalet vidare en stund innan det är dags att återigen kommentera en ny löpare.

Det är just då jag förstår hur viktiga vi löpare för allas välmående. Tänk ett liv utan oss löpare, vilken tråkig stadsbild det skulle bli, en stad fylld av enbart flanörer. Det bästa av allt är att det är inte bara i stan vi löpare förgyller tillvaron. Vi finns på landsorten, mitt i skogen när du minsta anar det dyker en löpare upp bland oändliga rader av gran och tall. Plötsligt bara sådär kommer det en löpare i färgglad Lycra som får dig att vakna till i det annars enformiga landskapet.


Promenaden i Alicante som förgylls av löpare
Nu är det inte bara vi löpare som bär det tunga ansvaret att göra livet bättre för dig, samhället och alla besökare på uteserveringar. Till vår hjälp har vi förstås skateboardåkare, inlinesskrinnare, barnvagnar, rullstolar och cyklister som också sticker ut från mängden.
Egentligen allt som bryter mönstret mot övriga flanörer som sakta lunkar fram i långa ofta raka led. En löpare får oss att vakna till reflektera och samtidigt sprids en dos energi till just dig.

Vi löpare hjälper dig t.ex.  när du sitter på en uteservering för att åter få igång en konversation med möjlighet till ny rubrik genom att titta på just det;
- En löpare.

Här spelar det ingen roll om det är positivt eller negativa kommentarer som blir den nya infallsvinkeln till ett nytt ämne huvudsaken att det berör för vi löpare finns där just för dig. Kanske intrycket blir något av nedanstående kommentarer:
 
- Att hen bara orkar i denna sol!
- Dårar!
- Borde inte vi också börja träna?
- Varför ska dom vara inne i stan och springa? Ut i spåret!


Vad som är din kommentar är inte så viktig för i vilket fall så startas en tanke som leder vidare till något annat eller kanske till och med gör att fler föder tanken att också bli en löpare, för löpning är smittsamt. Det gäller bara att hitta glädjen och ambitionsnivån i sin egen löpning

Tufft liv att vara löpare, då kan skorna även fungera som kudde
Kanske denna bloggpost är sedd enbart utifrån en löpares ögon och kanske det inte riktigt återspeglar den samlade svenska befolkningens tankar kring löparen. Må så vara, men jag är övertygad om att en löpare har fått oss alla att rycka till på något sätt och tänkt till antingen om det är en önskan att själv hoppa i ett par löparskor eller om ni bara ryck på axlarna och tänkt att nästa vecka då jäklar, då är det jag som skuttar fram här.

För det bästa med löpning är att träningslokalen finns precis just där du är. Och nästa gång du är ute och springer kan du tänka på den goda gärning du gör genom att springa just där  i det ögonblicket.

- Du är helt enkelt samhällets stöttepelare som landet vilar på :-)

Löpning i skog eller i stan. Alla miljöer är lika bra. Det är ju det som är det fina med löpning.Träningslokalen ligger alltid just precis där du är.  Bilden ovan är tagen vid vår stuga där det finns ungefär lika många(få) björnar som löpare.

Eller varför inte löpning på en tävling eller bana? På bilden Anders Dahl, snabbast i Gästrikland trots att han tävlar i M50! Ett gott föredöme och som ger hopp till oss andra medelålders löpare.

Kvällslöpning i Alicante

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar