söndag 3 augusti 2014

Semesterträning

Semesterfilosofera under äppelträdet
Idag är sista dagen på semestern och Ironman Kalmar närmar sig med stormsteg. Inför semestern brukar ambitionen (åtminstone för mig) ligga skyhögt. Dessvärre inkluderar semestern så mycket mer aktiviteter som sällan är kompatibla med träning. T.ex. Grillning med tillhörande grillöl, åka bil till olika semesterdestinationer, ligga på en strand samt bara hänga på uteserveringar.  Helt enkelt icke Ironman-kompatibla aktiviteter...

Med bakgrund av mina mediokert hopsamlade träningstimmar från maj & juni så var det extra viktigt att semesterträningen fungerar så att jag inte står på tävlingsdagen i Kalmar med osäkerheten att träningen var otillräcklig. Såna tankar är dessutom tråkiga eftersom det bara finns en person att klandra för utebliven träning :-)

Som rivstart på semestern klev  jag därför upp kl. 07:00 dag 1 på semestern och simmade 2 kilometer och därefter hoppade jag på cykeln och cyklade 15mil till mina föräldrar för att äta lunch. Lika bra att lägga ribban direkt. Maria mötte upp i Edsbyn och efter lunchen blev det bilåkande hem för att packa för vidare färd.

Semestern var nämligen en riktig roadtrip på två veckor med stopp i Karlstad, Oslo, Jönköping, Gotland, stugan i Lokilen och därefter avslutning med Å-simmet i Edsbyn.

Med så många stopp inplanerade och dessutom så många platser med lockelser som inte främjar träning så krävs det disciplin och det här året finns en morot som motiverar för en bra balans med livets goda och träning. Ironman! Vem hade förresten anat att semestervädret konstant skulle hålla sig kring 30grader, molnfri himmel och sol?


Planen för att fixa träningsdosen var att på de  första 10dagarnas roadtrip via Karlstad, Oslo och Gotland packa våtdräkt och löparskor för att helt enkelt upptäcka nya platser som turist, något som visade sig bli klockrent i kombination med att begränsa ölintaget till mellan 0 och max 3 öl per dag för att vara träningssugen varje morgon.

Viruddenloppet
Viruddenloppet på Gotland
I Karlstad blev det därför en simtur på 2km mitt i stan efter Klarälven. Inte dumt alls. Långa promenader med Maria gav även benen vad de förtjänade.

I Oslo mötte Jamie upp för ett långpass runt Oslo och miljöer där jag inte tidigare varit. Även om jag spenderar en del tid i Oslo har jag aldrig varit runt området i. Mycket trevligt.

På Gotland blandades simning och löpning friskt och dagarna blandades med träning och strosande runt i underbara Gotland. Dessutom deltog jag i Viruddenloppet i När.

Ett kort stopp hemma och sedan vidare till stugan och jag tog givetvis cykeln de 18 milen i 30 graders värme och väl i Lokilen blandades framförallt cykling och löpning. I stugan tränades det på förmiddagen då lunchen som alltid när svågern är på plats innehåller sill & nubbe. Traditioner får inte rubbas
till vilket pris som helst. Inte ens en stundande Ironman prioriteras över en nubbe :-).Efter en lyckad blandning med semester och träning blev ändå avslutningen både den mest intensiva och även den roligaste.  Efter besöket i stugan gick första upplagan av Å-simmet av stapeln med bravur. Samtliga simmare klarade sträckan och var pigga efteråt. 
Ulf Bergqvist och jag själv var så pigga att vi efter lite vila hoppade på cyklarna och trampade de 15 milen hem till Gävle. Hemkomsten blev dock kortvarig då vi egentligen bara hann äta sova och sedan upp på cyklarna igen för att hämta Ulfs bil. Underbart uthållighetstest och även värmetest då båda dagarna bjöd på temperaturer över 30 grader. Bara bita ihop och käka asfalt.


Äntligen dags för ett bad efter 15 mil i värmen

Har även tillsammans med träningskompisar från Gävle Triathlonklubb hunnit med att känna på simdistansen genom att simma från Bönan till Engesbergs Camping
Simning från Bönan till Engesbergs camping
Simning från Bönan till Engesbergs camping

Sammanfattningsvis har semestern varit toppen och balansen träning och vila har varit lyckosam så känslan för Ironman är just nu god. Björnspår på löprundan mellan passagerna ger extra spänning i stugan

Helsinge Pilsner
En semester kan inte bara innehålla träning. Helsinge Pilsner svalkar fint i värmen


Utmattads vy efter 2 dagars cykling. Uffe packar cyklar :-)

Blåbärsförrådet hann också fyllas under semestern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar