onsdag 13 augusti 2014

Packad och klar samt preliminär Race plan Ironman


Packad och klar för IM Kalmar! Det ska bli intressant att se om förberedelserna och träningen har varit tillräcklig för att göra en  Ironman under 12 timmar.

Packning Ironman
Min packning till Ironman
Att köra en IM var inte direkt noga övervägt för min del utan var mer ett infall efter ha gjort triathlondebuten på Gävle Triathlon för ganska precis ett år sedan. Beslutsunderlaget för anmälan var definitivt inte baserat på den stora framgången som debuten bjöd på. Snarare var det den undermåliga insatsen i simmomentet som krävde en förbättring och som vidare ledde till anmälan. Är man dålig på något är det lika bra att skapa en morot som motiverar en förbättring.


För min del var Ironman en tävling där simmomentet alltid varit hindret för att jag skulle försöka men någon gång ska vara den första.Dessutom var det ett helt år kvar att lära mig crawling tillräckligt bra för att ta mig genom 3.8 kilometer simning. Med andra ord det fanns inga hinder för att deltaga så därför kändes det som ett sunt beslut att anmäla sig. När dessutom Gävle triathlon tillsammans med Gävle simsällskap anordnade simträning under vinterhalvåret så kunde det här projektet helt enkelt inte misslyckas.

Nu har ett år passerat och det är som sagt upp till bevis. Känslan är bra och träningen känns tillräcklig för att klara mitt mål om inget oförutsett sker. Min race plan för att klara av respektive momentet är relativ klar enligt nedan

Förberedelse
 • Uppstigning kl 04:30
 • Kraftig frukost på hotellet
 • Mighty Sport Beet boost blandat med apelsinjuice
 • 05:45 Avfärd mot startområdet
 • En sista översyn av cykeln och lämning av flaskor i flaskhållaren
 • Inlämning av transitionbag
 • 06:25 10 minuters promenad till simstarten för uppvärmning på land

Simningen

Det inledande momentet är min svagaste sida och här gäller det att köra mitt tempo och inte följa med strömmen av andra simmare. Tidigare tävlingar har visat att när jag går utanför min vanliga rytm så går det snabbt utför. Jag är bekväm med sträckan 3.8 kilometer och simningen är ju dessutom det första momentet.
Plan: Simma lugnt och låt simningen ta ca. 85-100minuter. Ett tips från en van triathlet löd. Det sista du gör innan du går upp är att pinka i våtdräkten då sparar du en minut. Hmmm.. Helt klart bra tips varje sekund som är gratis känns mentalt bra. Jag köper det :-)
Risk: Viss morgontrötthet, vill minnas från i vintras att det tog en halvtimma att simma sig varm.

Cyklingen

18 mil cykling bör inte vålla några större problem om inte vädret spökar till det med kraftiga vindar eller regn. Tips från de som tidigare deltagit i distanstriathlon är att äta kontinuerligt.
Plan: Ta det lugnt i T1, gå på toa om det behövs. När jag väl är på cykeln är nog ingångsfarten mellan 28-32 km/h beroende på vindarna. Hela vägen över Ölandsbron ska jag beundra utsikten för att sedan öka farten över Öland och resterande halva kring Kalmar. Måltiden på cyklingen under 6 timmar

Risk: Jag brukar glömma att äta vilket då leder till att kroppen får slut på energi. När jag sedan försöker fylla på depåerna kroppen har kroppen stängt av funktionen att vilja äta. Planen är en halv Powerbar per halvtimme blandat med sportdryck. När jag går ut i cyklingen har jag en blandning av blåbär/svartvibärsaft och Mighty Sport NDure pulver i flaskhållarna och senare under loppet byts de kontinuerligt ut mot Powerbars sportdryck som serveras i Aid-stations under vägen.

Löpningen

En avslutande marathon efter simning och cykling ska bli intressant. Om jag har lyckats att kontinuerligt äta under cyklingen bör jag vara hyfsad pigg inför löpningen. Tempomässigt ska jag försöka gå ut med ett tempo på 5:30 minuter / kilometer. I det tempot anstränger jag mig inte och ska kunna löpa på ganska bra. Efter 21 kilometers löpning känner jag av känslan i kroppen och ökar eller saktar ned beroende hur kroppen känner sig.
Plan: Ta det lugnt i T2, gå på toa om det behövs och fylla på med energi, antar att vid det här laget kan jag nog bara äta Gel, CocaCola och sportdryck då kroppen inte brukar vilja ha mat efter 7 timmars ansträngning. Vid växlingen kommer jag nog även att äta en citron för att få tillbaka sötsuget. Ett wienerbröd ska också ligga och vänta som en mental belöning ifall jag är sugen. Wienerbrödet är rikt på fett och socker dessutom är det lättsmält för magen, nog så viktigt. Måltid för marathon är att springa under 4 timmar.

Risk: Största risken är att jag missat att kontinuerligt fylla på med  energi under cyklingen och därför mår dåligt i mage. Tempot känns så här i planeringsstadiet bekvämt så det ska fungera. Det helt enkelt kännas bra här :-)

Nu återstår bara att hoppas att planen håller och förhoppningsvis blir nästa blogginlägg bara en hänvisning tillbaka till detta inlägg som en bekräftelse på det jag just skrivit ned.

Håll tummarnaKartan visar loopen på Öland. Åtminstone blir det lite turistande

2 kommentarer:

 1. Lycka till! Ska bli roligt att följa dig, för jag antar det går på något sätt.
  Glöm inte att få i dig salt/mineraler för jag antar att simningen/cyklingen kan vara förädiska i hur mycket man faktiskt svettas.

  Har du nån mental morot/happyplace du kan ta till hjälp vid 27km löpning när demonerna gör allt för att sinka dig?

  SvaraRadera
 2. Tackar Daniel! Det går att följa loppet från http://www.ironman.com/triathlon/events/emea/ironman/kalmar.aspx. Jag har startnummer 1988.
  Jag har ett mentalt happy place som ett hemligt vapen när det är som tyngst. Brukar fungera bra, åtminstone blir jag glad :-)

  SvaraRadera