tisdag 11 oktober 2016

Bislett Games - Tävling 10 000m med en deltagare

Denna gången bjöd Oslo-besöket på tre härliga löpturer där ett10 000 meters lopp på Bislett Stadion planerades som grand final. Som vanligt när Oslo besöks ringer jag Jamie och på frågan om vi ska ta en löptur är svaret som vanligt. Javisst! Enkelt med andra ord.

Sagt och gjort! Efter att Norwegian lät mig spendera 3 extra timmar på Arlanda p.g.a. av fullbokat plan så nästan spritter det i benen. Jag har dessutom hunnit med allt arbete under timmarna på Arlanda så nu är fokus enbart löpning.

Första turen följer Aker-älv där vi trycker lite extra i backarna uppför och låter benen löpa ut nedför. Jag har sagt det förut , och säger det igen. Passa på att springa efter Aker-älv när ni är i Oslo

Oslo S upp mot Grefsen där en grusväg tar vid ToR är ca. 11km
Andra kvällen blir en sen tur. Återigen pga av arbete, men trots allt blir det en tur mot Bygdøy. Fartlek blandat med prattempo är kvällens plan. Efter en stund finner vi att pratet upphört och att tempot ligger på 3:45 i snitt. Kul! Men vi borde ta det lugnare så vi tar en timmes pratstund i Bygdøy och vänder tillbaka med beskedligare 4:30 tempo.

Oslo S till Bygdøy Tor ca. 11km

Bislett 10 00m - Fartträning inför Verona marathon

Så här i oktober får man fantisera fram publikens sus.

Jag behöver öka mitt bekväma tempo fram till Verona Marathon den 20:e november. Ett sätt att göra det är förstås att träna mycket sprint och fart. När man ändå är i Oslo måste ändå den anrika Bislett Stadion vara den perfekta platsen för att leta fart. Jamie kör en ultra trail i helgen så han motstår frestelsen att utmana, han följer ändå med för att passa på att köra fartpass innan lördagens lopp.

Perfekt! Det finns till och med en åskare, ja förutom en skolklass som kommer in på stadion för att motvilligt springa några kilometer.

Det känns i benen att de senaste dagarna har innehållet en del löppass. Jag tvivlar för mig själv på förmågan att kunna genomföra en sub-40, men när man ändå är här så går det inte att banga. På det bara!

Inget att vänta på: Fram till startlinjen och så bär det av. Varv ett av 25 snart avklarat. Det är inte så lätt att hålla rätt fart på bana. Det blir lätt för fort och klockan visar på 3:30 tempo, nu gäller det att finna en lämplig fart som tar mig runt i ett jämnt tempo. Inte starta snabbt  för att senare utmattad jogga i mål.

Efter tre kilometrar inser jag att Polarklockan inte är helt med i matchen. 100m innan 3000meters linjen passeras piper det till i klockan som indikerar att nu är 3000 meter fixade. Rackarns! Jag som trott att jag sprungit med bred marginal inser nu att klockan visar fel fart och att jag istället balanserar runt 4 min/km tempo. Försöker hålla ett tempo enligt klockan på 3:50 i hopp om att det motsvarar 3:55 tempo. 5km passeras på 19:30, kan bli tufft inser jag men fortsätter tuffa på.

Nu är det bara att koppla loss tankarna och tugga varv efter varv. Banlöpning är riktigt roligt. Det blir en exakt vetenskap om man testar en sträcka med jämna mellanrum. Ett mått på förbättring eller i värsta fall en försämring.

Jag har läst någonstans att om man ska vara en trygg sub-3 löpare på marathon bör man klara 10 000 meter under 38 minuter.


Enligt Polar Running index så är jag inte alltför långt ifrån sub3 på maran. 8 veckor kvar tills det är upp till bevis

Därifrån är jag just nu långt borta. Sista varven får jag sällskap av Jamie som hjälper mig att inte släppa farten. Det går så mycket lättare om man är två och snabbt är det bara upploppet kvar. Inser att jag ändå har krafter kvar och orkar med en lite spurt över mållinjen.

Sluttid 39:43  Sub-40 uppnått igen med bred marginal :-)

Målgång som bäste svensk i ett lopp som ingen annan visste om. För egen del ser jag det som en seger på Bislett stadion.
Skolklassen har satt sig på läktaren och hejar på de sista metrarna, de undrar nog varför någon spenderar frivillig tid på Bislett utanför gymnastiklektionen. Man får hoppas att de finner löpningen senare i livet.

Bislett stadion är öppen för allmänheten att använda banorna på kvällar mellan 19-21 samt på dagtid och helger. Här finns förstås en 400m utebana, och som bonus även en inomhusbanan på dryga 500 meter under läktaren. Lägg till Bislett på TODO listan till nästa Oslo-besök. Jag är  regerande mästare i den anonymaste av tävlingar på Bislett.


Inomhusbanan under läktaren på Bislett
Oslo som löpstad är fantastisk. Nedan följer lite stadsbilder efter löpturernaInga kommentarer:

Skicka en kommentar