söndag 2 oktober 2016

Upptäcker Kroatien med löpning och MTB-cykling

Hösten bjöd på en weekend i Rijeka, Kroatien. Givetvis fanns löparskorna packade även den här gången. Inför resan planerades att en tur på MTB med hyrda cyklar skulle hinnas med. Vi har inte rekat speciellt mycket inför resan, men vi utgår från att det kommer vara fin cykling i området. I alla fall om man tittar på Google maps.

Bergen runt Rijeka påminner till stor del om Mallorca. Det här har verkligen potential att bli en utgångspunkt för landsvägscykling, tänker jag som hastigast. Men det är två viktiga aspekter som gör att Mallis ligger skyhögt över i rankingen. Bilisterna och avsaknaden av härliga cafeér efter vägarna. Allt annat är toppen!

Bilisterna först: Ligger man två cyklister i bredd får man snabbt en tutande bil bakom eller framför sig. Det finns absolut inget tålamod för långsamma fordon som inte är en traktor när otåliga Kroater vill gasa efter vägarna.

Cafeér; En av tjusningen med landsvägscykling är att glida in på ett café och bli serverad en Americano alt. Espresso med tillhörande baguette. Här falierar Kroatien i jämförelse. Åtminstone i området kring Rijeka fanns det inget överflöd av caféer. Vi cyklade dessutom en söndag då det mesta var stängt.

Kroatien behöver arbeta med utbildning och kommunikation hur MEMILs vill spendera sin semester, i all fall om de har som ambition att locka cyklister. För allt övrigt som vi cyklister söker finns i form av berg, sol, after bika pubar och fina slingrande vägar. Där levererar Kroatien.

Vi satte målet att cykla till stadens vattenreservoar ca. 3 mil upp mot bergen. Cykeluthyraren BRI Rental stod för cyklarna och rekommendationen. Här fick vi inga supercyklar, men och andra sidan betalde vi endast ca. 100kr i dags hyra. Då får mediokra aluminiumramar  duga. Det passar oss dessutom väl. Vi ska bara fincykla upp bland bergen utan krav på fart och puls så vi har inget behov av dyra, fina prylar.


Vi börjar färden med klättring efter fina vägar. Det går brant uppför vilket förstås ses som en fin bonus. Landskapet är grönt och fint. Det har tidigare i veckan regnat vilket säkert förskönat landskapet ytterligare.

Asfalten är jämn, vägarna relativt smala och glest trafikerade. Precis som man önskar. Uppför, lite nedför och uppför igen. Sista biten går på sten och makadam innan vi närmar oss målet.

Uppför och nedför, inget däremellan. Precis som man vill ha det. Miljöerna var dessutom vackra

Till sist fann vi ett café med gott kaffe. 
När vi till sist når vattendammen, som vi föreställt oss vara en vacker damm med oerhört rent vatten. Så blir vi aningen besvikna. Vår fina damm är en pumpstation :-( Förutom att vi blir lite snopna så gör det inget. Hittills har vi haft en härlig cykling och nu ska vi vända för att åka nedåt. Allt positivt, vi ska dessutom ta en ny väg som nog är lättare.

Här gör vi ett litet navigeringsmisstag. Kartan vi har till vårt förfogande visar i stort sett hela Kroatien. Det gör att den tjänar dåligt när vi ska cykla efter stigar. Ett antal felnavigeringar som bjöd på fin stigcykling som stundtals blev teknisk korta partier, men ack så vackert landskap.

Vi vet att vi antagligen ska nedåt så helt vilse är vi inte. Vi frågar dessutom en ortsbo om vägen och får svaret.

- You should go straight ahead then NOT Right, right. Sedan började han prata varannat ord right, vilket ledde till att Richard svängde direkt Right när han skulle svänga NOT Right. Inte helt lätt med navigeringshjälpen. Vi tog oss i vilket fall genom en skog och landade på en åker där vi kunde höra biltrafik på andra sidan. Lätt och fint navigerat som vanligt.

Att ha dåligt lokalsinne är bonus för cyklister och löpare.

Efter att ha varit vilse en stund i skogen kommer vi till sist ut på en åker

Bergen omger dig nästan var du än står

Den biten av turen som gick genom skogar bjöd på härliga miljöer

Claes ser snabb ut på den hyrda MTB-hojen
När vägen till slut nåtts återstår endast 15 kilometer lätt cykling efter landsväg. Det är nu vi får känna på Kroaternas begränsade tålamod för cyklister. Här är trafiken tätare och tålamodet tryter snabbt bland bilisterna. Förutom då förstås de sista 5 kilometrarna då bilisterna är de långsamma. Nu går det utför och jag och Claes har väntat länge på att få känna på fartvinden.

Jag tänker Chris Froomes utbrytning i Tour de France och sätter mig på ramen. Claes kör taktiken; Trampa som en galning. Utgången blir ungefär oavgjord. Men kul var det.

Dags för en Kroatisk löptur

Förutom cykling fanns utrymme för en morgonlöpning. På med skorna med målet att springa upp för de 600 trappstegen som leder upp mot en ståtlig fästning samt en kyrka. Imponerade över mig själv som joggar upp börjar jag efter en stund förvånas över alla de människor jag möter i vackra kläder och höga skor på väg ned mot stan och sina arbeten. Om de är på väg ned betyder det sannolikt att de går upp och ned för dessa trappor varje dag. Hmmm... Vilken fysik de som bor får, bara genom att gå till jobbet. Det gör min löpning mindre imponerande, men vem bry sig om jämförelser? Jag tänker åtminstone göra de 600 trappstegen i god fart utan vila. Det är imponerande för min del.

Någon kanske undrar varför ska man springa uppför dessa trappor? Den som ställer frågan har inte smittats av nå toppensjukan. Allt som ligger högt och är jobbigt att ta sig till, måste vara bra. Så enkelt är det. Därför ska den högsta punkten alltid nås oavsett hur hög eller låg den är. Är det högst så är det.


Trapplöpning är ingen dum träning. Sliter hårt på lår och flås, där behövs kapacitet när det är dags för längre sträckor. I alla fall om man vill höja farten.
Morgonturen rivstartade med löpning uppför 600 trappsteg

Fästningen vid Rijeka, fyllde säkert ett nobelt syfte för många år sedan. Nu får den nöja sig med att vara turistattraktion


Väl uppe vid Rijekas fästning fanns även en kyrka. Jag som har svårt att motstå kyrkors fantastiska arkitektur kunde inte motstå att pausa löpturen för att studera insidan på kyrkan. Väl framme i kyrkan märker jag att det pågår en gudstjänst. Jag står i dörren och märker att kyrkoproceduren här påminner om den hemma. Jag vänder på klacken för att fortsätta turen mot toppen av berget. Det är givetvis helt otänkbart att inte fortsätta hela vägen upp.

Det går en stig en bit från kyrkan som jag sätter siktet mot, och  här märker jag att stigen bär på något intressant. Stigen leder till en form av temapark med jesu korsfästelse. Intressant! Lite religionshistoria kan inte skada.

Jag reflekterar och stannar och kan inte undgå att undra hur vi i kristna länder inte får nog av att frossa i det lidande en man kanske hade för 2000 år sedan. Vi bara älskar att se hur blodet rinner från pannan. Ett drama där några är onda och plågar mannen, medans andra ska vara goda och tittar på istället för att agera. Nåja, det är en annan historia. Men det är intressant att reflektera över religioner, vilken det än må vara. Den här parken gör säkert någon glad; För hur än illa man har det så blir det ju lite bättre om någon annan har det värre (Eller åtminstone har haft det värre)...


Temapark och frosseri över en mans lidande

Jomenvisst är det vackert

Korsfäst även i en temapark

Utsikten från toppen. Var man än befinner sig är det på den högsta punkten man känner sig som starkast
Efter att utforskat toppen av staden var det dags att utforska hamnområdet. Jag tog en tur genom staden och fick några trevliga stopp i grönsaksmarknaden och fiskmarknaden. Mycket verkar ske småskaligt här i Kroatien. Man köper maten färsk och närodlad. Här har vi mycket att lära.

Ibland känns det som att de som bor vid Medelhavet helt enkelt har det för enkelt. De skulle behöva uppleva lite mörka tjärnar, iskalla morgnar med frost på rutan. Så långt ifrån färska frukter man över huvud taget kan komma. Sådana tankar flyger förbi; Men när jag tänker efter en gång till så har även en iskall vintermorgon sin charm.

Färska grönsaker de luxe


Fisk direkt från havet. Maten i Rijeka var riktigt god. Förstås Italieninspirerad med lite egen touch.


Lite grönsaksglädje

När man besöker Medelhavsländer känns det som att livet här är helt enkelt för enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar