söndag 2 oktober 2016

SISU-intervaller i Helsingfors...

Sommarens resor genom Nordens huvudstäder kröntes i september med ett Helsingforsbesök. Resesällskap denna gång var Erik och givetvis var löparskorna packade för en upptäcktsfärd springandes genom staden. Har sagt det förut, och säger det igen.

- Bästa sättet att upptäcka städer är genom löpning.

Det här besöket hade vi dock en viss tidsbrist så löpningen begränsades till att hitta en fin park där vi kan köra rejäla maxade SISU-intervaller. Eftersom vi inte vet vad SISU-intervaller är eller om det ens finns satte vi en egen definition. 15*200 meter i MAX-tempo med 40 sekunders vila. Åtminstone i våra öron lät det som äkta finsk SISU.

Under inresan i Helsingfors fann vi genast den perfekta platsen för passet redan från tågfönstret. Centralt i stan ligger Djurgårdsviken där man normalt sitter och lapar sol, flanerar och bara njuter av staden. Det har säkert varit så fram till idag, för idag tar två seriösa löpare över en del av flanörernas bana, istället för lågt pratande flanörers sus fylls nu luften av högt flämtande löpare som maxar sin kapacitet. Vackert så det förslår:-)

Platsen för intervaller blev Djurgårdsviken
Platsen för intervaller var ett bra val; Vi lyckades maxa vår träning bland studenter som njöt av solen från gräsmattan,  alkisgänget som stod och hejade, pensionärer och förälskade par som nog undrade om vi aldrig skulle sluta springa fram och tillbaka fick alla agera publik.
Erik och jag efter ett SISU-intervallpass i Helsingfors
Helsingfors är som sina Nordiska systrar, Stockholm, Köpenhamn och Oslo en vacker stad. Det finns gott om parker och grönområden att springa efter där antal trafikstopp reduceras. Den här gången hade vi tyvärr tidsbrist; Dock hann vi med att springa i den vackra botaniska trädgården som ligger centralt, även om parken är liten är den väl värd att springa genom. Den täta vegetationen, blommor, skulpturer ger sköna intryck.

Den botaniska trädgården i Helsingfors är värd ett besök

Starka finska män står staty utanför centralstationenMer från botaniska trädgården

Nutidsskildring; Pokemanvarning. En varning som kan vara på sin plats efter sommarens succéInga kommentarer:

Skicka en kommentar