tisdag 10 februari 2015

Simteknik - Hur simmar du egentligen?

Hur simmar du egentligen? Egentligen borde vi alla ställa oss den frågan, åtminstone vi som har en pyrande vilja att bli en bättre simmare. Med mina mål den här säsongen måste farten i vattnet ökas och eftersom jag klarar att nöta kilometer efter kilometer är det inte i konditionsförbättring som träningsinsatsen gör störst nytta. Jag behöver helt enkelt bli en tekniskt bättre simmare och hitta farten. Simning är en sådan där jobbig sport där det inte lönar sig att med brute force ta sig framåt; Nej i simning gäller det att ha ett bra vattenläge och att arbeta med rörelser som tar dig framåt.

Efter att ha inhandlat en Garmin Virb började jag filma min teknik i vattnet för att få möjlighet efter passen att göra mindre analyser genom att få se mig själv in action. På det här sättet fångas och synliggörs de brister man har i teknik, samtidigt får man ett förbättringsunderlag vilket gör att nästa simpass kan ägnas åt att tänka på att förbättra de detaljer som tidigare filmning påvisat. Resultatet är förstås häpnadsväckande; Hur mycket man än försöker tänka på tekniken och arbeta enligt instruktionsboken och coachens förmaningar så visar filmen något helt annat. Jag kan förstås ha fångat fel person på bild men likheterna mellan mig och den sprattlande killen på filmen är påtagliga vilket försvårar förnekelsen. Se några filmade sekvenser i nedan filmklipp:



Men hoppet är inte ute, det finns hjälp att få även för den som har en bit kvar i teknikarbetet!

På Youtube finns självklart tonvis med material i ämnet simteknik som kan användas i studiesyfte mellan passen. Egna filmer i kombination med filmade instruktionsvideos och simteknikträning med en kunnig coach eller kompis ger goda förutsättningar att bli bättre simmare. För även om man tror att tekniken sitter så visar ofta filmen på dig en annan bild. En stilstudie som bör vara god nog åt de flesta är att titta på studien av Ian Thorpes teknik i vattnet, se nedan.


Jag tänker speciellt på vinkeln med underarmar samt hur han griper tag i vattnen efter handisättning i vattnet. Notera också hur Thorpe sträcker ut simtaget och glider i vattnet trots den höga frekvensen. Ren poesi får man väl säga.

Min personliga teknik ser inte riktigt ut på samma sätt, det enda vi egentligen har gemensamt är att vi simmar i bassäng och har badbyxor på. Men skam den som ger sig.


010-01088-11 - Garmin - VIRB Elite - Actionkamera 1080 p HD – lättanvänd med Wi-Fi och GPS
Garmin Virb filmar bra under vattnet

Simfilosofi crawl

Genom att filma sig själv kan man själv se vilka förbättringsmöjligheter som finns och därefter är det lättare att lägga fokus på rätt teknikträning. I begreppet teknik ryms massor av variabler så som: balans, andning, armtag, bentag, rotation, catch, vinklar, drafting, siktning m.m.

Jag har tagit valda delar från ett mail som vår simcoach på Gävle triathlonklubb sammanställde. Dokumentet syftar till att hjälpa oss medlemmar att bli bättre simmare och några punkter som är viktig att vara medveten om:
  • Bekväm i vattnet
    • Den bästa farthöjaren för en nybörjare eller en ovan simmare är att bli bekväm i vattnet. Det vanligaste felet är att man inte tränar tillräckligt ofta och/eller tillräckligt konsekvent. Att vara bekväm är oftast en ren känsla som kan uppnås med hjälp av olika saker:
      • Mängdträning, att träna minst 1 gång/vecka under en längre tid.
      • Träna både inomhus och utomhus.
      • Träna tillsammans med någon.
  • Balans i vattnet
    • Att ha balans innebär att man har en bra kroppsposition, ett bra flytläge och att man klarar av att rotera kroppen på att bra sätt för att få ett bättre armtag och enklare andning. Det vanligaste felet/problemet som finns är att man är baktung vilket skapar vattenmotstånd. Balans skapas av:
      • Mängdträning, att träna minst 1 gång/vecka under en längre tid.
      • Kroppskontroll, att rent muskulärt kunna inta rätt position.
      • Känsla, att vara medveten om vad kroppen gör i vattnet och vilket läge man har på de olika kroppsdelarna.
  • Stark i vattnet
    • Att vara stark och att känna sig stark är lika viktigt i simning som att känna sig stark på cyklingen och löpningen. Det betyder inte att man ska göra av med alla krafter under simdelen på en tävling utan att man under träning ska ha byggt upp den styrka man behöver för att ge kroppen rätt förutsättningar till att prestera så 

Här kommer en sista instruktionsvideo för bättre crawlteknik. Jag ska snart sammanställa en ny bloggpost med konkreta övningar som hjälper dig att hitta just balansen, draget och tekniken i vattnet. To be continued med andra ord.

Dagens visdomsord på vägen till perfekta simtekniken:
- Tålamod handlar inte enbart om att vänta på någonting…det handlar om hur du väntar, din attityd medan du väntar. (Joyce Meyer)

Bara att fortsätta nöta med andra ord, Lycka till




2 kommentarer:

  1. Jag TÄNK om man kunde få ihop ben, armar, andning, rotation och se snygg ut samtidigt.... Men skam den som ger sig, fin mojäng du köpt, och det vet ju alla att ju dyrare grejer desto bättre resultat.

    SvaraRadera
  2. Så sant, prylarna är genvägen. Men kameran gör nytta även om man ser ut som en väderkvarn på film :-)

    SvaraRadera