torsdag 28 juli 2016

Å-Simmet i Voxnan 2016 - Upplevelserappport

Då är det återigen dags att simma den 6.3 kilometer långa sträckan mellan Edsbyn och Ovanåker i Hälsingland. Ett lopp som jag tillsammans med bröderna anordnar. Det är tredje året vi kör och nu har loppet växt till att engagera 50 simmare, alla med olika bakgrund och förutsättningar. Från glada proffs till glada amatörer.

Å-Simmet i Voxnan är ingen tävling, vi kallar det Swimfun vilket vi hoppas kunna förmedla till deltagarna. Här ska man ha roligt; Det finns därför ingen tidtagning och heller ingen vinnare. Eller rättare sagt. I år är det 50 vinnare som går i mål vid Ovanåkersbron.

2016 års deltagare i Å-Simmet i Voxnan
Förutsättningarna är i det närmaste perfekta, åtminstone när det gäller väder och vattentemperatur. På land skiner solen och temperaturen ligger runt 20 grader. Väder som med säkerhet lockar publik efter banan, vilket lyfter oss simmare.

Vattentemperaturen som förra året låg på 14 grader pendlar i år mellan 18-20 grader vilket är exakt den temperatur, då man mår som bäst när man simmar med våtdräkt. Finns inga ursäker med andra ord!

Jorå! Om man ska vara lite negativ bland alla superlativ om väder, vind och temperaturer så är det mindre vatten i år, vilket innebär mindre hjälp av strömmen = mer jobb för simmare. Men vad gör det en dag som denna? Vi är ändå här för att simma.
Cafeterian på Kägelholmen höll extraöppet för Å-Simmet. Det tackar vi för :-)
Innan loppet samlas vi för race genomgång
Efter en snabbgenomgång om loppet och banan är det så dags att simma. Så då kör vi!

Å-Simmet följer ån Voxnan när den slingrar sig mot Ovanåker där målgången sker. En naturskön sträcka där vattnet flyter långsamt ned. I år med betoningen på långsamt då vattenståndet i Voxnan var lågt.

Då är simmarna iväg

Att det är mindre vatten känns redan vid starten då vattennivån på vissa ställen är endast 50 cm. Det blir lite trängre än vi trott och även om vi rekommenderade vid racegenomgången att simma på ett led är det som vanligt vid en start 4 led. Man glömmer så snabbt när en start sker och jag befinner mig själv i yttre flanken fastän jag rekommenderade mittenfåran.

Under den första kilometern där det är lätt för publiken att ta sig mot ån står det rader av åskådare. Kul! Simningen flyter på bra och rödbron passeras lätt. Nästa stopp är vätskekontrollen som Ola utlovade efter 2 kilometers simning vid race genomgången. Men det vill liksom inte visa sig någon vätskekontroll. Jag är inte i behov av någon vätska. Det vore dock skönt med en bekräftelse att vi simmat 2km, men nu börjar det kännas som väldigt långa två kilometer.

Ån slingrar sig och efter varje krök känns det som att vi nog borde ha simmat två kilometer, men inte...

Till sist tonar äntligen den flytande vätskestationen upp! Jag börjar känna mig trött redan med dryga fyra kilometer kvar att simma. Som tur är kan skepparen på vätskestationen meddela att vi faktiskt simmat fyra kilometer och att det endast är dryga två kvar. Skönt! Jag hade börjat tvivla på mig själv. För att fira tar jag ett glas med saft och fortsätter mot målet.
Flytande vätskestation alá Å-Simmet

Jag är ingen duktig simmare, men brukar heller inte ha problem med distanser. Men nu krampar plötsligt vaden. Två kilometer kvar att simma och den sista biten får avklaras genom att bensparken sker i olika vinklar och med en fot som pekar rakt ned mot botten som en bromskloss.

Att avnjuta vegetationen efter ån hinns dock med; Man får helt enkelt stanna till korta stunder för att se sig om och tanka minnesbilder med sommarmotiv till kommande vinter. Visst är det vackert! Det må vara vackert, men kroppen börjar bli trött och just nu vore det trevligare att se byn Ovanåker tona fram istället för vackra strandmiljöer. Till sist kommer äntligen den första villan efter ån och jag vet att nu återstår det endast 500 meter. På bryggorna sitter sällskap och stöttar oss som simmar. Tack för det!

Bakom en svag krök döljer sig bron i Ovanåker som är det slutgiltiga målet och doften av nygrillda hamburgare träder fram. Några till armtag och sedan ska fötterna få nå fast mark. Skönt! Då är Å-Simmet 20016 avklarad och känslan av ännu en målgång värmer den aningen trötta kroppen.

Nu ska det pratas simning med de andra, ätas hamburgare och bara mingle medans resterande simmare når målet.

Då är Å-Simmet avklarat för i år och snart är det dags för nästa simutmaning när Forsbackarännet ska simmas där jag är en av deltagarna i den 21 kilometer långa simningen. Ska bli spännande att se hur kroppen fixar det. Mer info om Forsbackarännet på deras webb: http://gavlelangdistans.se/gld/forsbackarannet/

Så nås äntligen målet


Grillmästaren Åke ansvarar även i år för att förse oss simmare med burgare.

SR P4 besöker starten

I år fick Å-Simmet bra medial uppmärksamhet. Innan start besöker Sveriges Radio P4 Kägelholmen för att pejla läget och rapportera om loppet. Vi bröder blir intervjuad tillsammans med några av de starka tjejerna i loppet. Kul att loppet sprider sig i regionen.

Här kan ni höra intervjun (2:04 in i programmet); http://t.sr.se/2afOvCQ  Även lokaltidningen Hela Hälsingland var på plats. Artikeln finner ni här http://www.helahalsingland.se/gavleborg/ovanaker/fler-vill-simma-i-oppet-vatten-a-simmet-dubblade-deltagarantalet. Bra för loppet och de duktiga simmarna med uppmärksamhet


Race genomgång
Som pingviner vandrar simmarna ned mot vattnet

Starten för Å-Simmet 2016 vid KägelholmenNästan hela deltagargruppen vid bron i Ovanåker

Lokaltidningen rapporterar

Tre glada bröder


After swim bankett

Nytt för i år är att det på kvällen efter loppet anordnas en grillbankett för att fira insatsen. Eftersom värdegrunden för loppet förespråkar miljö och rent vaten så fortsätter temat med en delikat veganbankett med lokal öl i form Helsinge Pilsner. En delikat afton med andra ord och en värdig avslutning på årets Å-Simmet i Voxnan.
1 kommentar:

  1. Hoppas detta blir en framtida aktivitet eftersom jag kommer försöka få med mig ett gäng från vår stugförening vid Grängen nästa år!!

    SvaraRadera