fredag 17 juli 2015

Å-Simmet i Voxnan - Sammanfattning & Race report 2015...

Så har då den andra andra upplagan av Å-simmet i Voxnan genomförts. Förra året var vi ett fåtal simmare som tog oss an utmaningen och för den delen visste om att skulle ske en simning nedströms Voxnan. Inför det här året räknade vi dock med ett ökat intresse för loppet. Dels har vi rustat med en ny Facebook-sida som fått en enorm viral spridning. Ny FB tillsammans med att tidningen Hela Hälsingland skrev en artikel om loppet samt att Martin Svensson från Sveriges Radio P4 testade målgången dagen innan. Det här gjorde att vi bröder som anordnar tävlingen kände oss aningen osäkra på hur många som verkligen kommer till loppet.

På vår anmälningslista har vi ca. trettio simmare som visat intresse och vi hoppas att åtminstone dessa kommer. Fredagen före loppet då vi träffas och planerar är vi osäkra på om det ens kommer någon eller om det kommer 100 personer, båda lika svårhanterliga fast på olika sätt. Har vi planerat i underkant när det gäller säkerhet i form av följekanoter och funktionärer eller kommer vi stå där ensamma? Nåja, det visar sig och varför oroa sig för något man inte kan påverka. Allt brukar ändå ordna sig på något vis.

Till vår glädje har vi fått en massa priser att dela ut till simmarna och vi packar några extra prispåsar ifall det kommer väldigt många. ICA Supermarket i Edsbyn som glatt sponsrade med hamburgare meddelar också att det är bara att ringa om det kommer flera hundra. Vi bistår med hamburgare till alla är budskapet. Skönt! Ingen behöver vara hungrig efter loppet i alla fall. Då borde allt bli bra.

Å-simmet dagen

Så kommer då dagen D då det är dags att simma. Temperaturen i vattnet visar på strax under 15 grader. Kommer det bli för kallt för simmarna? Nja, 15 grader och våtdräkt, visserligen kommer det bli kallt åt fötter, händer och ansikte men för övrigt borde det gå bra. Vi har packat mängder av vaselin som vi kan dela ut till folk som vill skydda ansikte och fötter med ett lager fett. Det borde nog fortfarande fungera att genomföra loppet och nu börjar folk strömma till i området runt Kägelholmens parkering där starten går.
Och visst kommer det simmare och dessutom publik, både i form av anhöriga och även andra intresserade som har hört talas om loppet. Kul!

Bansträckningen för Å-simmet i Voxnan


Det kommer simmare av alla kategorier, från proffs till kompisgänget som inte simmat på länge och tyckte det var dags att anta en utmaning för att testa gränserna. Alla simmar vi av olika anledningar, några för kul, några för att träna inför ett annat lopp, andra simmar för någon de bryr sig om eller helt enkelt för att simma längre än vad de tidigare gjort. Oavsett anledning är alla här för att ha en rolig skön dag efter Voxnan. Något som vi tror att alla fick.

Gänget som simmade i år

Även då vattnet är aningen svalt så är temperaturen i luften desto varmare. De som har bestämt sig för att följa loppet från land och vara publik får några sköna timmar efter den gamla landsvägen som sträcker sig mellan Edsbyn och Ovanåker. Landsvägen och älven som stundtals möter varandra när de båda slingrar sig i riktning mot Ovanåker ger många tillfällen för publiken att följa simmarna.

Vi samlar oss innan vi börjar simma och tar en snabb genomgång av banan, målgången samt repetitionen av loppets regler. Instruktionerna är enkla:

Ola, Per och jag i race genomgången
  • Säkerheten först, kliv av om ni är trött
  • Simma inte ensam
  • Håll koll på era simkompisar
  • Finns några stockar på vissa ställen, annars djupt och fint vatten
  • Skriv ert namn när ni kliver i vattnet och när ni kliver upp. 
  • Hamburgare väntar vid mål 
Behöver inte vara mer komplicerat; Klart för start.

Loppet...

Som tidigare sagts gav Voxnan en sval upplevelse i forma av vattentemperatur, i gengäld bjöds det på mycket vatten och en extra ström som  gav oss skjuts framåt och därmed kortare tid i vattnet. Den kortare simtiden medförde att det inte blev ett större problem med det kalla vattnet. Visst frös vi om fötter och händer men inget som vi inte upplevt förut under träning.

Vi har sagt att vi simmar ca. 500 meter för att där samlas och hitta en grupp som verkar simma i lagom fart. Upplägget fungerar bra och redan har 4 grupper bildats. Med den preliminära uppdelning tar de snabba simmarna täten och vi andra följer efter. Det här känns bra.

Vattnet i Voxnan känns fräscht; Jag har dock inga uppgifter om så är fallet men det upplevs som rent och fint vatten vilket gör simningen än mer njutbar. 

Efter banan står publik på de flesta ställen där den vackra Gamla Landsvägen och Voxnan möts vilket känns rejält uppmuntrande. När någon ger hejarop så går de ropen rakt in i energipåfyllnadsdepån och man blir genast piggare. Träden står tätt inpå varandra och hänger ofta ut i vattnet vilket ger ett lummigt intryck. Kanske man ändå borde röja upp efter Å-kanten för att inte gömma det fina Hälsingland har att bjuda på tänker nog många.

På ett ställe står ett tio-tal kossor och tittar på oss simmare. De idisslar och låter sig inte imponeras. Rafael och jag som simmar tillsammans stannar upp och pratar lite, tittar tillbaka på kossorna men får bara en sån där blick som bara en kossa kan ge. Lätt ignorant, tuggande och en blick som säger; du är inte lite tokig du som plaskar omkring där. Vi simmar vidare.
Riktigt skön vy när vi simmar förbi idisslande kossor. De lät sig inte imponeras ska sägas
Det blir aldrig jobbigt att simma. Förra året då det var lågt vatten fick vi arbeta betydligt mer men nu har det nästan fungerat att simma 1 kilometer från start och sedan flyta och ändå komma in på en tid på dryga tre timmar. De snabbaste simmarna simmade på ca. 75 minuter, men då hade de ägnat en del tid åt att öva simteknik och intervalllköra stundtals. Hmm.. skulle behöva lite av deras teknik.

För oss övriga tog det mellan 90 minuter och dryga två timmar att avverka de 6.3 kilometrarna till mål.

För egen del var planen att låta benen vila och simma i princip utan benspark, tidigare helgens löpning i Hornindal sitter fortfarande i. Planen visar sig inte vara så smart eftersom det blir kallt om benen, speciellt fötter och vader. Bara att börja använda benen gen. Det visar sig gå bra trots allt och värmen kommer åter tillbaka.

Vid målet vid Ovanåkersbron står grillmästaren Åke Lindh tillsammans med Maria Domanders, redo med nygrillade hamburgare och musik och det första nedkylda simmare får i handen när de går upp ur vattnet är en varm burgare och skön musik. Och här tar resan slut för i år.

Återstår att mingla, prata lite om andra lopp och utmaningar. Träffa folk man känner och må allmänt bra.

Gänget som simmade 2015, efter genomförd simning

Grillmästaren Åke Lindh. Tack för goda burgare!


Men det är inte bara simning..

Efter loppet får vi kommentarer som betyder mycket mer än simningen i sig. Många säger att de inte har träffat så mycket folk och pratat på länge, andra säger att simmarna har verkligen livat upp orten. De ni! Ni som simmade i år. Ni är inte bara atleter, ni sprider glädje med :-). 

Vissa säger även att de nog ska testa att själv simma nästa år, borde vi inte klara det? Och visst klarar många fler än de tror av att simma den här sträckan, vi har ju faktiskt nedförsbacke och det är heller ingen tävling. Så till nästa år alla ni som stod publik; På med våtdräkt och ned i vattnet. 

Ord som värmer oss bröder att så många utöver de som simmade hade en skön dag efter Voxnan och träffade bekanta när ni gladdes tillsammans med oss.

Med den feedback vi fått fortsätter vi nu att vila oss ett par månader och fundera ut vad som ska hända nästa år. För självklart blir det en fortsättning på Å-simmet! Kanske behövs det även en bankett efter loppet. Vore det inte en naturlig utveckling att lägga till en fest efter simningen?

I vilket fall önskar vi se alla som var med i år och en massa nya deltagare nästa år. Trevlig simträning allesammans och på återseende.

Ha en härlig sommar önskar Ola, Per & Ulf Domanders och tack för i år :-)Lagom trevlig trängsel i målet vid Ovanåkersbron

Stilstudie i fjärilsim. Alla simsätt är tillåtna och de snabbaste simmarna passade på att träna teknik medans vi andra kämpade längre bakSom Peter sade. God created all the colors, someone has to wear them. Helt rätt inställning :-)

Tufft arbete som kanotist i en följekanot

Emelie och Sofia i en av följekanoternaMålgången är nära nu...

En fantastiskt synkad målgång med de första simmarna

Race genomgång

Den här synen hoppas vi se mer av efter Voxnan

Alltså; Miljöerna efter Voxnan är fantastisk.

Stilstudie

Laddad för simning

Bild på ett samlat fält just innan start

Time to Go! Viss oro förstås för temperaturen i vattnet. Något som senare visade sig vara ett icke problem.

Delar av Söderhamns multisportare på plats

Delar av Gävle Triathlonklubb på plats

Ytterligare en stilstudie

Den kajak vi placerat längst fram paddlades av Kjell Hasselqvist, senast synlig i Montreal OS 1976. Bra träning för Å-simmet med andra ord :-) Ytterligare en Olympier deltod som simmare. Det var Lotten Andersson som tagit på sig våtdräkten, Lotten deltog i OS i Tokyo 64 samt Mexico City 68. Snacka om kvalitet på startfältet!
Martin Svensson tjuvstartade och gick i mål dagen innan alla andra.  Han var dock snäppet tuffare då han körde utan våtdräkt

Erik & Eva sätter upp en paddlingsstrategi

De företag som stöder Å-simmet


Vi är överväldigade av den support vi har fått från lokala företagsam bistår med priser till målgången. Så roligt att känna engagemanget från företag som förstärker upplevelsen för er atleter som simmar.Stort Tack till er alla för hjälpen och för att ni uppmuntrar atleter till att överträffa sig självaStort tack till ICA Supermarket i Edsbyn. Tomas Lindström och hans gäng packade ihop hamburgare till samtliga simmare. Mycket uppskattat!
Packade våra prisbagar med fina träningstillbehör. Tackar!
Ännu en av Edsbyns industrier som ville stödja Å-simmet. Kul!
När Team Sportia i Barkarby fick höra talas om Å-simmet tyckte det var så spännande event att de helt enkelt bara ville stödja oss och de simmare som deltar.Självklart ville även Edsbyns sportbutik stödja Å-simmet. Passa på att handla en våtdräkt här inför nästa års Å-simmet
Delade ut Goodie bags med nyttiga energikakor för att vi som tränar ska bli bättre även på lång sikt.  Mighty Sport står för samma ideal som vi gör med långsiktighet och sund kost.Vi tackar därför för serverad sportdryck under loppet och Goodie bags till deltagarna.


Antes Bilvård i Edsbyn
Antes bilvård sponsrade med tvätt. Här garanterar man att Ni åker härifrån med en skinande bil och ett leende på läpparna..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar