måndag 9 maj 2016

Dags att ha äkta långtråkigt....

I dagens samhälle är det alldeles för enkelt att inte tillåta sig ha långtråkigt. Alltså uttråkad på riktigt! Så fort man infinner sig en situation där det finns tillfälle till eftertanke eller egna funderingar som t.ex kö eller annan väntetid åker mobilen fram.

Den kära mobilen med allt det där oväsentliga, halvroliga som denna 5 tum stora skärm vi älskar så mycket kan visa. Ja, vi älskar verkligen denna manick. En kärlek så stor att vi tar fram den så fort vi upplever något fantastiskt, roligt eller vid händelser som på något endaste litet vis går att dela vidare. På det här viset blir det aldrig utrymme för att reflektera, känna efter eller frigöra kreativitet som resulterar i ett Eureka moment.

Man vandrar helt enkelt genom livet utan att ha det tråkigt, aldrig helt utan gränser uttråkad, men heller aldrig fullt tillfredställd. Sociala medier gör att du småler åt lekande kattungar, rynkar pannan i veck för galna konster i extremsporter, idiotiska kommentarer av C-kändisar eller blir så där lagom berörd av en farfar som kramar barnbarn. Lagom är en sammanfattning för vad livet genom sociala medier ger. Aldrig skratta hjärtligt, aldrig ha riktigt tråkigt, endast ett liv i mellanmjölkens land.

Så vad ska man göra?

Det är dags att återväcka den gamla hederliga Långfredagen. Kommer ni ihåg? Inga affärer öppna, ingenting på TV såvida det inte handlade om Jesus på korset. Helt enkelt en dag för att vila hjärnan och ge utrymme för nya innovativa uppslag, förändringar i livet eller bara ett tidsfönster och tillfälle att planera nya äventyr.

Ett tidsfönster där du låter hjärnan sjunka ner i dvala och vila från den galna hittepå-världen i sociala medier. Från informationsströmmen av nyheter som kräver en riktig smashing WOW-faktor för att inte  drunkna i vågen av andra irrelevanta livstilsknep. Artiklar  där det avhandlas diverse "göra dig lycklig förändringar" blandad med bantningstips som inte fungerar från tidningar som för länge sedan övergivit produkten nyheter till förmån för sensationer.
 
Det var inte svårt att hitta idiot-nyheter på Aftonbladet.. Kattunge uppäten, rumpchock av Madonna. SUCK!

Så tillåt er att ha tråkigt! För det är inte så himla hopplöst trots allt. Tvärtom! Om ni vågar vara "ute" så är ni verkligen "inne"; För inget är väl så trendigt som att våga vara utanför mainstream gruppen, eller? Att komma ifrån medieströmmar är något man betalar för nuförtiden. Betydligt exklusivare än att köpa den nya iPhonen.

Om ni släpper era mobiler, om så bara för en stund. Kanske en kväll i veckan, när ni är tillsammans med den du gillar ska ni se att det som verkligen är värt att leva tillsammans för; Finns just precis där ni är. Flera virtuella ljusår från de där smaskiga semesterbilderna från kollegan du knappt känner, men vilkens inlägg du ändå gillar lite halvt avslaget.

Tv-utbudet på Långfredagen var inte imponerande på 80-talet


Dags för ett nytt kostinslag: Internetbanta

Vi provar själv denna förnämliga diet hemma med jämna mellanrum. Kvällar där vi stänger av TV, dator, mobil och testar det gamla hederliga samtalet. Låter det farligt, äventyrligt och alldeles galet i dina öron? Något som bara uber-människor kan klara av!

Testa! Det är inte så svårt, eller jo det är det faktiskt. För efter ett tag när diskussioner går igång kommer det en fråga som ni så gärna vill ha svaret på. Van som du är att information bara är en Googling borta så letar du efter telefonen. Men tji!

Det är just mobilen du valt bort, ikväll ska du inte Googla, nu blir samtalet med ens intressantare och filsofiska aspekter ger krydda till frågor; Funderingar lyfts fram och diskuteras. Kanske inte alltid rätt. Men definitivt mycket roligare.

Sanningen är inte alltid den mest intressanta berättelsen; Det har kvällstidningarna fattat för länge sedan. Så varför kan inte ni där hemma nöja er med en halvsanning som ni själva uppfunnit?

Internetbantning; Det gäller inte bara 90-talister och våra barn "millenierna" . Jag pekar lika mycket på er som liksom jag föddes på 60-70-talet. Men jag ska bjuda er generationer som nu har vant er att alltid bli serverade med medelmåttiga repriser på serier ni egentligen inte vill se men där ni är för lata för att själva aktivera er själva med något annat.  Ett minne; Minnet från en tid utan att det ens fanns TV-program. Ja förutom Nöjesmassakern, Rapport och kommunistiska progandafilmer då förstås. Men absolut inget roligt,

Betänk på 70-talet då vi kunde spendera timmar framför tv:n och titta på myrornas vasalopp i hopp om att SVT gjort ett misstag och en tecknad film skulle dyka upp.

Vilka ungdomar har sett denna syn?

Aningen bättre än myrornas vasalopp var testbilden som åtminstone hade en digital klocka som var rätt intressant att följa. Här lärde man sig klockan av ren tristess medan barndomsåren passerade.

Lära sig klockan av ren tristess


När man internetbantar blir livet aningen annorlunda; Framför allt intressantare, på något vis värdefullare. Hjärnan får börja roa sig själv, hitta på saker som stimulerar de övriga organen, uppmanar till samtal. Vad som helst istället för att sitta och inte göra något. För att inte göra något det är ju vad du gör just nu, just det; just nu, när du läser denna blogg.

Ja då har jag proffstyckt i ämnet hälsa ytterligare en gång. När det gäller kost och träning tänker jag inte tillägga ytterligare utan hänvisar istället till posten; Den fete motionären som spinner vidare i ämnet , den moderna människans fascination över genvägar i livet och slapphet. Tills nästa gång.


Så kanske dit nya liv under internetbantning börjar just nu när du slutar läsa dettna blogginlägg. Adjö för nu säger en tillfälligt tillfredställd gubbgrinig 48-åring.


Läs gärna en artikeln som inspirerade till detta inlägg http://www.gd.se/kultur/langtrakigt-ar-inte-sa-farligt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar