torsdag 20 augusti 2015

Cykling med Team TIBCO-SVB

Team Tibco SVB befinner sig i Sverige för att tävla i Vårgårda World cup tävling i helgen,  http://www.worldcupvargarda.se/,  När vi täffas är det onsdag, det finns därför  tid i deras schema med ett stopp på Brollsta Golfklubb strax norr om Stockholm där teamet ska cykla med oss cykelintresserade, kunder och partners till TIBCO. Förutom cyklingen ska vi även inspireras med att få veta mer om livet som cyklist på dam touren. Eventet är en repris på förra årets succé, med skillnaden att den här gången är även vädrets makter på vår sida. Med en skinande sol som värmer och ett helt team proffscyklister som inspirerar. Det här kan bara betyda succé!


Actionbild med Team Tibco-SVB från förra årets lagtempo

Redan kl. 08:00 är vi på plats och redo för cykling. Vi; det är jag Patrik Floren och Maarit som åker tidigt från Gävle för att hinna äta en god frukost på golfklubben samt mingla och småprata med andra  som ska cykla. Dagens agenda lovar gott med många timmars cykling;

Agenda
7:45-8:45 ​Frukost​
7:45-8:45 Bike fitting (Förberedelser, omklädning, pumpning av däck, fylla flaskor, etc.)
8:45 ​Race Briefing & Team Photo (Obligatorisk. All​t ​material färdigt.)
9:00 ​Avfärd​
12:00-14:00​ ​Lunch & Presentation

Frukosten följs av fotografering med teamet.  Alla vill förstås vara med på bild, så även jag.

Givetvis blev det en exklusiv bild med alla tjejer
Hela gänget samlat innan avfärd

Visst är det trevligt att mingla och äta frukost men vi är här för att cykla! Den tänkta sträckningen körs i  två loopar som sträcker sig på fina, smala vägar som ringlar sig fram i Roslagen. Bor du i Stockholm eller närheten så bör du definitivt åka hit och cykla, (http://ridewithgps.com/routes/9195041).

Fantastiskt härligt att cykla på dessa vägar, eftersom det är mitt på dagen en vardag så möter vi knappt några bilar vilket gör turen än bättre. Tempot är tänkt att vara ganska lugnt vilket vi också nästan helt lyckas förhålla oss till, men det är bara att inse fakta. Vi är ett 20-tal cyklister och det går inte att hålla tillbaka sådana helt och hållet. Men i stort håller vi ihop och hinner även småprata och ha det trevligt under turen.

Under andra loopen finns ett Strava segment; Vår målsättning är att göra oss av med extra energin och göra en bra tid på det segmentet. Vi hinner dock inte organisera oss och missuppfattar var den egentliga sträckningen slutar så vi saktar av alldeles för tidigt. Men målsättningen att bli av med energi lyckades vi med i vilket fall, vilket är nog så bra.

Jag filmade en del under cyklingen och samlade lite filmklipp från dagen. Om ni vill känna på känslan av att cykla i klunga så hittar ni länken till klippet här: https://youtu.be/D5QekEe8Aco.


När man träffar professionella cyklister och deras coach måste man förstås passa på att ställa frågan vad som egentligen är viktigt för att få ut det mesta av sin cykling. Jag menar förstås om man ska inteckna huset en aning och införskaffa en ny vän i form av en toppcykel, eller om det finns mer "Bang for the bucks" genom att arbeta med annat än just materialet. Teamet fick inte mycket betänketid på frågan men betonade vikten av följande:

Tre viktiga aspekter för att du ska bli snabb som cyklist
  • Trampteknik, kadens: Sluta trampa tungt och öka varvtalet. Budskapet var samma som förra året men jag är oförbätterlig, det är svårt att kliva ur en vana. Under cykelturen pratade jag med  flera av cyklisterna och alla betonade vikten av att trampa med rätt frekvens. På frågan vad som är rätt frekvens fick jag till svar av Kathrine; I don't know, this is perfect! och så tittade hon ned på sina egna pedaler. Ok, tack så mycket sa jag och konstaterade att jag får välja en lättare växel för att hamna på perfekt. 
  • Bikefit: Kanske viktigare än att hitta den lättaste, styvaste, mest aerodynamiska cykeln är att justera in den perfekta cykeln för dig. Det här har man förstås hört förut men på något vis tar det bättre när man får höra från ett proffs. Vågar man konfigurera om cykeln med 5 veckor kvar till Ironman? Jag som ansåg mig extrem när jag nyligen ställde ned mitt tempostyre med lite över två centimeter.  Jag insåg när jag såg min egen sittställning på foto att det borde finnas utrymme för att gå ned mer i bocken. Efter att ha sett bilder på hur tjejerna kryper ihop på deras tempohojar kände jag mig lite mindre extrem. Med den jämförelsen borde det finnas utrymme för mer sänkning. Men det klart, en extrem sittställning kräver träning och nu börjar tiden bli knapp. Komfort under 18 mils cykling ska heller inte underskattas. I vilket fall får det helt enkelt bli en bikefit baserat på teamets rekommendation. För vem vill förlora tid på en sådan enkel förbättringsåtgärd. 
  • Sömn: Sömn! Hallå där var köper man bättre sömn?! Sömn kom högt på listan på vad som gör dig bättre som cyklist. Ja egentligen för få dig att fungera bättre i alla sammanhang men just nu pratar vi cykling. Lätt att glömma bort aspekter som inte direkt är kopplad till cykling men som förstås ändå påverkar. Medicinen är lätt, säg upp Netflix abonnemanget,  gå och lägg dig, få dina timmar sömn så fixar du även milen på sadeln. Material, konfiguration och kadens i all ära. Det är timmarna på sadeln som gör dig till en riktigt bra cyklist och du behöver du vara utvilad.


Jamen diskhjul då? Sorry! Fanns inte på deras lista. Diskhjul är nog säkert bäst vid goda förhållande men bra fälgar med mer multipurpose design väljs ofta före diskarna förklarar coachen Ed.

Var är min silver bullet? Alla som lyckats med sina mål beskriver att framgången grundats i hårt arbete, målmedvetenhet och en plan som  tar dig till målet. Det är nog bara att inse; En vision utan detaljerad plan blir bara en dröm... Jag får helt enkelt ge mig ut på vägen och göra mina mil.

Selfie som nog jag är mest stolt över...

Laget före jaget eller; "There is no I in Team"

Men det var inte enbart för att cykla vi samlades i Brollsta Golfklubb. Vi fick även tillfället att lyssna och lära om livet som proffscyklist samt tillfälle att fråga förstås. Något som utnyttjades flitigt under vår 2 timmars session.
Livet som proffscyklist och tips för att lyckas med cykling. Vi sitter som frågvisa lågstadieelever och lyssnar
Hur fungerar då ett cykelstall? Man pratar här om vikten att ha rätt profiler i teamet; Har du sprinter egenskaper, klättrare, tekniker eller om du är motorn som arbetar hårt under loppet men aldrig är med i slutstriden. För samtliga atleter läggs en taktik upp under loppet med en specifik plan för varje roll. Man betonar att ingen vinner ett lopp som individ. Lagarbete, taktik och förstås kommunikation i teamet så att taktiken blir dynamisk och kan ändras beroende på hur loppet utvecklas är vad som krävs.

Man vinner inget VM-guld med 11 Zlatan i fotboll, inte heller några cykellopp med bara sprinters. Allt blir tydligt i sportens Värld. Ofta känns det svårare att identifiera och acceptera olika egenskaper  för oss i näringslivet, men visst; Vi vet alla att framgångsrika team bygger på dynamik och olika färdigheter. Är vi alltför lika blir vi bara ett gäng ryggdunkare på arbetsplatsen. Sådant bygger ingen framgång, det kan vi lära oss från sportens Värld.

Teamet pratar mycket om hur man utnyttjar varandras styrkor och bygger strategier utifrån det och givetvis även beroende på dagsform. Inte ens proffscyklister står på topp alltid. Skönt att höra.

I stallet pratar man om olikheter som styrkor och man pratar om det i positiv bemärkelse. Är vi inte för strömlinjeformade på arbetsplatserna? Vårgårda Women's Pro Cycling

Nu i helgen den 21-23 augusti tävlar teamet som sagt i Vårgårda tillsammans med nio andra av Världens högst rankade team. Klass på den tävlingen! Inte undra på att intresset för dam touren har ökat rejält de sista åren. Kan du inte fysiskt vara på plats vid folkfesten i Vårgårda går det att följa tävlingen live streamat så bänka er i framför dator.n På söndag sänds tävlingen på SVTPlay http://www.svtplay.se/cykel-vc-vargarda och fredag, lördag sänds live på Youtube. Återhämtning från träning sker därför med fördel framför datorn under tjejernas lopp :-)

Vill ni veta mer om atleterna hittar ni det här http://www.teamtibco-svb.com/team-roster.html

Cyklisterna som var med och som även kör i helgen är:
  • Emily Collins
  • Jo Hogan
  • Kathrin Hammes
  • Kendall Ryan
  • Lauren Stephens
  • Sara Hadley
Samt coachen, Ed Beamon,


Fler bloggar om dagen

Många av de som deltog i eventet bloggar också, Här är klubbkompisen Maarits blogg om dagen http://marresmarathon.blogspot.se/2015/08/team-tibco.html

Peter Hampus om massakern i proffsklungan: http://hampus.biz/index.php/ny/comments/massakern_i_proffsklungan

Ingrid Kjällström beskriver sin dag här om hur det är att ligga på proffsrulle http://www.bicycling.se/blogs/ingridkjellstrom/att-ligga-pa-proffsrulle.htm

Samt inte minst Jo Hogans blogg, the healthy cyclist: http://www.thehealthycyclist.com.au/

Nedan lite bilder från dagen

Teamet från Gävle, Patrik, jag och Maarit fotas med delar av teamet

Bild från klungan


Mårten ser till att allt fungerar. Superbt arrangemang!Teamet lyckades fånga allas intresse
En till bild från klungan...


Innan avfärdInga kommentarer:

Skicka en kommentar