torsdag 2 april 2015

Turistande i Amman

Att stå på en gata i Amman är som att befinna sig i mitten av universum. Här är det aktivitet dygnet runt med bilar och människor som försöker samsas längs de smala gatorna. Vårt plan anländer kl. 04:00 till Amman och vi åker direkt till hotellet och faller i
Tja varför inte ny huvudbonad...
 sömn efter en lång resa. Först ska det samlas kraft för att orka upptäcka Amman. 

När vi väl vaknar är dagens första och största utmaning  att hitta arrangörerna av Dead Sea Ultra kontor, något som visar sig vara svårare än man kan tro.  Vi tar hjälp av hotellets portier för att försöka lista ut var någonstans vi ska hämta nummerlapparna men adressen till kontoret finns varken på hemsidan eller den informationen vi fått mailat till oss. Ett detektivarbete börjar....

Vi hittar till slut ett mobilnummer som portiern ringer och vi har äntligen fått upp ett spår. In i en taxi och mot nummerlappsutdelningen. Taxi är för övrigt grymt billigt i Amman, så det är egentligen bara stoppa en bil och åka dit du ska. Vi blir avsläppta i ett område som knappast inhyser några kontoret, men vi befinner oss åtminstone i rätt stadsdel så efter en hel del hjälp från människor vi möter hittar vi till slut till Runjordans kontor. Utmaning nummer ett fixad och nu ska vi turista resten av dagen och pricka av sevärdheter. Moskeer, Romerska teatern, basarer, Rainbow street samt äta av lokala godsaker står på listan.

Dagen består till stor del av planlöst vandrande längs Ammans gator och vi imponeras av hur vänliga och hjälpsamma människorna är. När vi ser vilse ut kommer alltid någon och hjälper oss vidare. Vi rör oss mycket i områden där vi verkar vara de enda turisterna vilket är trevligt för säljarna i street food stånden tycker det är roligt att prata med oss och vi blir bjudna på godssaker utan motkrav på att köpa. Vi har helt enkelt bara trevligt. Ska ni åka någonstans för att träffa mycket människor då är Amman definitivt ett av svaren på lämpliga resmål.
Gladioternas kamp p Romerska teatern

Romerska teatern i Amman, den största i Jordanien med plats för 6000 åskådare.
 Vi imponeras av den romerska teaterns akustik där man på en exakt punkt kan stå och tala till 6000 personer utan att anstränga rösten.


Efter en hel del vandrande stannar vi till i en moske och vilar oss. Flera personer ligger och sover i mosken, det tycker vi ser trevligt ut och passar våra trötta ben bra. Vi lägger oss därför och sover en halvtimme inne i mosken. Trevligt!

Ingen resa utan en hoppbild. Den här trippen inget undantag...

Området utanför Husseini mosken. Området runt ikring mosken är full av basarer och affärer. Mosken var tidigare mitt i Ammans centrum, centrumet har nu flyttats och  
Firefly burgers - Above all burgers säger de själva. Har inget övrigt attt tilläga i frågan:-)

Panoramabild från jotellets restaurang. Helt ok

Mer bilder från hotellet. Första dagen bjöd på förmiddagsregn.


Nedan filmer från Umayyad Palace samt från Temple of Hercules
Film från basaren i gamla Amman


Dag 2 Street food dag

Dagen före marathon går vi stenhårt på att äta streetfood. Här spricker all tidigare Paleo-kost då allt verkar innehålla socker. Vi äter Supersockrat bröd, juicen från färskpressade sockerrör, street pizzor etc. allt vi ser som ser gott ut slinker ned. 
När vi passerar en barberare får jag dessutom en oemotståndlig lust att få en riktig rakning. Snacka om barberarproffs, rakningen som gavs av barbereraren i Gävle ter sig riktigt amatörmässig i jämförelse. Riktig spabehandling ges i ansiktet utöver rakningen. Lyxigt värre i marathonuppladdningen.

Nåväl, nedan lite bilder från de två första dagarna. Ikväll blir det lugnt då klockan ringer 03:00 och då ska vi bege oss mot starten. Race report kommer efter loppet.
 
After shave med David Hansson till höger


Sovdags igen vid Hercules palats.

Dagens middag, kamelburgare. Gott!

David väntar på sin kopp turkiskt kaffe.

Sockerrör som pressas till juice. Aningen för sött för vår del men nu vet vi det. Allt måste testas åtminstone en gång...

In i kvarnen...

Lägg till bildtext

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar