onsdag 7 januari 2015

Marathonträning med Paleo - Funkar det?

Om något framställs som en utmaning då är jag med på noterna. Förra året var Ironman det stora målet som träningen byggdes runt och som även gav mersmak. Blir därför ett nytt försök på sträckan, denna gång i Mallorca där måltiden ska sänkas med minst 45 minuter till under 10:30. Kanske det borde räcka som mål, kanske ska jag fokusera på att öka träningsdosen och kvaliteten på passen och med den taktiken cashas ett nytt pers in mer eller mindre med automatik och jag står där nöjd.

Men inte...

För nu har en ny tanke väckts och den här gången gäller det kosten. I och för sig har jag redan i mina mål för året lagt upp en plan med förändrad och framförallt mer kvalitativa måltider, men Paleo hade jag inte ens hört talas om förrän min fru sa att det verkar spännande. Jag fick en kort sammanfattning av vad det innebär och tyckte det lät vettigt. I korthet så innebär paleo att man tar bort allt gluten och laktos + lite till från dina vanliga matvanor. Låter inte så svårt förrän man som novis inser att det mesta i kylskåpet och skafferiet försvinner.

Nåväl då kör vi Paleo och ser vad det innebär. Min motivation för Paleo kanske inte är som för många andra att gå ned i vikt, tvärtom. Istället för att gå ner i vikt så vill jag helst gå upp i vikt och då med pigg muskelmassa som bas för viktändringen, men framförallt finns en förväntan att resultaten i marathon och Ironman förbättras. Jag ska se om jag får mer ork helt enkelt. Sagt och gjort vi är nu palenianer eller vad det kallas. Vad är då en palenian? En kort sammanfattning är att ens fritid nu går ut på att ständigt läsa andras bloggar och leta efter spännande recept och tips på god mat. Bekräftelse på att man gör rätt helt enkelt. Förutom tiden med träning lagar man tydligen nya maträtter...

Men som sagt mitt mål med Paleo är att med förbättrad kost nå bättre resultat så vad finns att hämta där? Med andra ord, var är mina Quick Wins? Finns bara ett sätt att få reda på det och det är ute i löparspåret.

Upp till bevis hur bra blir man med Paleo?

Lite nyfiken blir man förstås hur kroppen reagerar när man matar med ny kost. Förhoppningen ligger förstås på en snar förbättring och att man bländar medlöparna med ett nytt perfekt löpsteg och en aldrig sinande ork. Tur som jag har ska outtröttliga Valbo multisportarna David Hansson och Anders Edström ut på ett 26 kilometers långpass där följer jag med. Innan det här långpasset hade jag kört några pass med spinning och löpning men aldrig provat någon längre ansträngning så det här blir intressant.

Prattempo 5min/km är planen, efter julledigheten finns mycket att prata om och jag har dessutom mitt nya träningsknep att informera om. Min listiga plan att slå nya personliga rekord under 2015 och att kosten är en viktig del i framgången. Första 15kilometrarna känner jag mig riktigt stark och pigg och löpningen flyter på som förväntat. Jag har för säkerhets skull en påse med dadlar och 2dl vatten som energi under turen Tyvärr fanns endast 3 dadlar i påsen, men "what the heck". I normala fall brukar jag inte ta med vatten eller energi på pass upp till 20km så 3 dadlar vintertid på 26km låter som en rejäl bonus.

I normala fall gäller det; Nu har kroppen precis fått en ändrad kosthållning och resultatet av det är ännu ovisst men jag ska snart få den information jag behöver. Vi har med utgångspunkt från Gävle rundat Furuvik och vänder tillbaka mot stan. Men något är inte bra, jag börjar få svårt att hänga med Anders och David. Är jag otränad eller börjar ett problem dyka upp? Efter ca. 17km börjar jag svettas trots några minusgrader ute.

En ytterligare kilometer och kroppen säger tvärt stopp. Nu svettas jag rejält och är helt utmattad och svag, kan inte springa en meter till och får stanna. Anders och David kollar läget och jag meddelar att nu är det soppatorsk, finito, over and out. Jag har slut på energin. "Paelo Ulf" har gått i väggen trots den stora visionen som målades upp i början på passet med ny kost och allt Som tur är har David har en gel som han vänligen erbjuder den darrande Paelo-mannen. FUCK Paleo! Äntligen lite energi i kroppen och jag sveper gelen i ett nafs, Anders erbjuder gel med koffein och den går snabbt samma öde till mötes.

Svettningarna minskar efter ett tag och vi börjar springa igen och redan efter ett par minuter nås åter en marschfart på 5 min /km något som håller i sig fram till 23km. Nu börjar mattheten träda fram igen. Anders har sportdryck med sig och erbjuder refueling. Paleo vaddå?? Tillbaka i matchen och jag antar att jag med den sportdrycken ska klara mig till mål. Mellan oss och målet finns nu bara en lång backe och ytterligare en kilometer. Backe = öka farten; Tempot ökas och jag hänger på för med en ynka kilometer kvar kan väl inget gå fel. Eller kanske allt kan gå fel för nu är jag plötsligt helt slut.

Springer långt efter de två pigga med ett tempo på närmare 7min/km och jag blir nästan yr av ansträngningen.  Lyckas till sist ta mig i mål för en hägrande bastu. Men först en snabb tur med bilen till kvarterskiosken för nu skall jag komma tillbaka i balans. Här handlas bananer, två Snickers, två CocaCola och medan jag betalar lägger jag till fler skumbananer som jag redan tuggar på och ber kassörskan addera på notan vartefter godiset flög in i munnen.

Inte Paleo direkt men desto mer behövligt. Fick bli en nattsvart debut i löparspåret redan den tredje dagen med ny kost. Dock en erfarenhet rikare och dessutom lyckades jag kravla mig fram till långpass selfie bilden efter genomfört lopp vilket tyder på att lite energi ändå fanns.

Långpass selfie med David, Anders och jag
Nåväl en erfarenhet rikare och det ska sägas att jag inte ger upp kosten efter det här missödet. När jag kom hem fylldes visserligen energiförrådet på med ytterligare två tallrikar musli och yoghurt, kvarg i mängder och de sista resterna av bröd i huset, men därefter har jag återgått till den nya kosten.

Kanske var jag naiv och underskattade behovet av näring, kanske min frukost ändå inte var tillräcklig den dagen för ett långpass utan en massa snabba kalorier. Det har nu gått ytterligare några dagar och jag har hunnit med 3timmars pass utan problem. Har dock ökat på mina matportioner och kanske även kroppen har vant sig trots att den under debutlångpasset preppades med varor som ligger så långt borta från Paleos godkänd kost listan som det går att komma.

I vilket fall känns det fortfarande rätt att köra på med paleo och framförallt har det gett en dimension i maten. Min fru är den som mest hittar spännande recept överraskar vid måltider, men även jag själv tycker det är att kul att hitta på nya former av mat. Som så mycket annat är det kanske inte kosten i sig som gör den stora skillnaden, utan snarare vad dina nya idéer gör med dig. Placebo, motivation och inspiration är trots allt krafter som inte ska underskattas. Paleo får med andra ord fortsatt förtroende. För trots ett misslyckat löppass tycker jag det låter vettigt att äta nyttig mat, undvika socker, mjölk och mjöl och enbart hålla sig till naturliga produkter. Även om det tar bort öl och chips från mitt livspussel. För säkerhets skull springer jag med en PowerBar i fickan på längre passen, åtminstone tills jag vet hur kroppen reagerar på Paelo.

Men som sagt det är ju ändå timmarna i spåret som gör dig snabb; Eller?

Paleorecept som  jag tycker fungerar som frukost

Kanske det svåraste är att klara med Paelo är frukosten. När Yoghurt, fil, bröd, smör, muslin, äggröra och allt vad det heter försvunnit. Det finns i och för sig en massa substitut för sådant man normalt äter, men personligen tycker jag att substitut aldrig blir lika gott. som originalet. Lika bra att finna nya vägar. Jag gillar verkligen soppor och varför inte ta en soppa till frukost? Nedan recept fann jag på http://www.worthypause.com och den är riktigt god. Tar den tillsammans med ett ägg eller en burk makrill och kaffe. Toppenstart på dagen.

Gobi Masala Soup eller Indisk blomkålssoppa

 • 1-2 msk kokosolja
 • 1 stor lök, hackad
 • 2-4 morötter, hackad
 • 3 vitlöksklyftor, hackade
 • 1 huvud blomkål, dela i mindre bitar (fungerar även med blomkål från frysen).
 • 3 koppar nötkött buljong (eller annan buljong/fond du gillar)
 • 1 kopp vatten
 • 3 tsk senapsfrön
 • 2 tsk kummin
 • 1 tsk mald koriander
 • 1 tsk mald gurkmeja
 • 1 tsk salt
 • 1-2 msk citronsaft
 • svartpeppar efter smak
 • krossad röd paprika till smak

Tillval: hackad koriander på toppen

Värm kokosolja på medelhög och stek lök, morötter och vitlöksklyftor i ca 5 + minuter tills de är mjuka. Kasta i blomkål, senapsfrön, spiskummin, koriander och gurkmeja. När blomkål är mjuk, tillsätt köttbuljong och vatten och sjuda i 10-15 minuter. Blanda i matberedare tills slät . Sjud i ytterligare 10 minuter (eller tills du är redo att äta), tillsätt salt, peppar, citronsaft och krossad röd paprika. Toppa med färsk koriander och därefter ät.

Ert resultat ser säkert ut något som nedanMen hallå! Jag har ju som sagt varit och åkt långfärdsskridskor och liksom hela resten av Sverige så filmade jag en snutt blank is och underbart skrinnande så varför inte lägga upp den här? Håll till godo.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar